Μητσοτάκης: Όλα τα φταίει η «Ντανιέλα»

Άδειο ήταν το καλάθι του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ από παροχές, αλλά αντίθετα ήταν γεμάτο με νέα χαράτσια για τους Έλληνες.

Ο Κ. Μητσοτάκης άρχισε την ομιλία του από το βήμα της ΔΕΘ αναφερόμενος στην κακοκαιρία «Ντάνιελ», επιχειρώντας να αμβλύνει τις ευθύνες τις δικές του και τις κυβέρνησης του για τα τραγικά αποτελέσματα, αλλά και «τάζοντας» άμεση αποκατάσταση των πληγέντων και των καταστροφών.

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε:

«Το κράτος θα σταθεί στο πλευρό των πληγέντων. Έχουμε δημιουργήσει αποθεματικό για τις φυσικές καταστροφές ύψους 300 εκατ. ευρώ. Από το 2024 θα είναι 600 εκατ. ευρώ.

Τα πρόσθετα χρήματα θα προέλθουν από αύξηση φόρου διαμονής, ιδίως στα πολυτελή ξενοδοχεία.

Η πολιτεία θα απαιτήσει και τη συνδρομή του ιδιωτικού τομέα. Και με κεφάλαια. Να γίνουν ανάδοχοι σε έργα, να δοθούν εκπτώσεις, ακμαία οργανισμοί όπως η Ένωση Τραπεζών που συνεισέφερε 50 εκατ. ευρώ, η Ένωση Εφοπλιστών, οι Βιομήχανοι, οι απόδημοι, να χρηματοδοτήσουν εθελοντικά.

Ο όγκος νερού που έπεσε στη Θεσσαλία είναι έξω από κάθε σχεδιασμό. Δεν είναι άλλοθι, αλλά είναι προειδοποίηση για φαινόμενα που με βεβαιότητα θα χτυπήσουν.

Οφείλει και η κοινωνία στο σύνολό της να λάβει μέτρα για την άμυνά της. Η Κλιματική Κρίση είναι εδώ. Μας υποχρεώνει να τα δούμε όλα διαφορετικά. Και το ζήτημα των αποζημιώσεων.

Έχουμε ανακοινώσει έκπτωση 10% σε όσους ασφαλίζουν τα ακίνητά τους. Η ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών για μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις πρέπει να γίνει υποχρεωτική.

Θα προχωρήσει και η ασφάλιση στην αγροτική παραγωγή.

Πρέπει να ξεκινήσει δημόσιος διάλογος για την υποχρεωτική ασφάλιση, όλων των περιουσιών, από φυσικές καταστροφές».

Με απλά λόγια ο Κυριάκος Μητσοτάκης προαναγγέλλει ότι σύντομα οι αποδεκατισμένοι Έλληνες πολίτες από την ακρίβεια και τους χαμηλούς μισθούς και συντάξεις θα πρέπει να πληρώνουν και τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες για να ασφαλίζουν τις περιουσίες τους. Φυσικά ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να σκεφτεί ή δεν τον ενδιαφέρει το πως ένας εργαζόμενος με τον κατώτατο καθαρό μισθό κάτω από τα 700 ευρώ το μήνα και με την εθνική σύνταξη στα 400 ευρώ θα μπορούν να πληρώνουν τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες εκατοντάδες ευρώ ετησίως για την ασφάλιση των κατοικιών τους.

Και ενώ το πρώτο και μεγάλο χαράτσι Μητσοτάκη εξαγγέλθηκε από τον ίδιο με κάθε επισημότητα από βήμα της ΔΕΘ ήρθε και νέο «χτύπημα» με τον πρωθυπουργό να ξεκαθαρίζει ότι οι πολίτες δεν πρέπει να περιμένουν ουσιαστικά μέτρα στήριξης.

«Θα είναι μία ομιλία ασυνήθιστη για ΔΕΘ, με αρκετά ΔΕΝ. Με πρώτο και κυριότερο, δεν θα θέσω σε κίνδυνο τη δημοσιονομικό σταθερότητα.

Δεν θα επιτρέψω να ζήσουμε ξανά το τραύμα μίας εθνικής χρεοκοπίας, ούτε θα αφήσω τους Έλληνες να διχαστούν πάνω στο ψέμα.

Εστιάζω στην οικονομία, τη Δικαιοσύνη και σε ένα κράτος που υπηρετεί τον πολίτη στην καθημερινότητα», ο πρωθυπουργός προαναγγέλλοντας νέα λιτότητα.

Spread the love