Κάμερες και ταυτοπροσωπία για να ανοίξουν τα γήπεδα

Τον τρόπο με τον οποίο θα εισέρχονται οι φίλαθλοι στα γήπεδα, ώστε να καταπολεμηθούν τα φαινόμενα βίας, που μαστίζουν τον χώρο, παρουσίασαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

Η ψηφιακή τεχνολογία τίθεται στην υπηρεσία καταπολέμησης της βίας και στο πλαίσιο αυτό σχεδιάστηκε με ακρίβεια και εισέρχεται η μέθοδος του κρυπτογραφημένου ηλεκτρονικού εισιτηρίου, το οποίο με απλό τρόπο θα μπορεί ο φίλαθλος να το περνάει στο κινητό του, μέσω της εφαρμογής gov.gr wallet, ώστε να εισέλθει στο γήπεδο.

Όπως ανέφεραν και οι τρεις χαρακτηριστικά, «την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου τα γήπεδα ανοίγουν σ’ ένα νέο περιβάλλον, αφού τα γήπεδα δεν ανοίγουν όπως έκλεισαν». Την Τετάρτη 6 Μαρτίου θα ξεκινήσει η δεύτερη διαδικασία σχετικά με την εγκατάσταση των καμερών και όποιο γήπεδο δεν θα έχει τηρήσει αυτή τη διαδικασία, δεν θα ανοίξει σε φιλάθλους, όπως ανέφερε κ. Βρούτσης, ενώ την Τρίτη 9 Απριλίου, θα εισέλθει η μεγάλη θεσμική αλλαγή για την ταυτοπροσωπία, δηλαδή η είσοδος των φιλάθλων στο γήπεδο, με εισιτήριο το οποίο μέσω του gov.wallet θα έχει «κλειδώσει» στο κινητό τηλέφωνό του.

Για την εφαρμογή Wallet θα χρειαστούν οι κάτοχοι εισιτηρίου τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet και πιστοποιημένο αριθμό κινητού τηλεφώνου. Ο ενδιαφερόμενος μόλις αγοράσει το ηλεκτρονικό εισιτήριο θα μπαίνει στο gov.gr, θα δίνει τους κωδικούς taxisnet, στη συνέχεια θα «κλειδώνει» το εισιτήριο με έναν συγκεκριμένο αριθμό και θα γίνεται αποστολή στο κινητό τού χρήστη, όπου θα αποθηκεύεται στο Wallet. Πηγαίνοντας στο γήπεδο και έχοντας στο χέρι το κινητό τηλέφωνο θα πλησιάζει στα τουρνικέ, τα οποία θα «διαβάζουν» με ανέπαφη διαδικασία το εισιτήριο και εφόσον είναι σε ισχύ θα επιτρέπεται η είσοδος, ενώ ταυτόχρονα θα καταχωρείται και η πληροφορία για το ποιος μπήκε στο γήπεδο. Στην περίπτωση που θελήσει κάποιος να δώσει το κινητό του σε άλλον, τότε υπάρχουν κάμερες που θα καταγράφουν ποιος μπήκε και με ποιανού κινητό. Σκοπός είναι η ηλεκτρονική ταυτοποίηση να συνδυαστεί και με τις κάμερες που νόμιμα υπάρχουν μέσα στα γήπεδα.

Προβλέπεται ακόμη διαδικασία για την περίπτωση ανηλίκων έως 15 ετών, που θα συνοδεύονται από ενήλικο, αλλά και για ξένους πολίτες με τη χρήση του διαβατηρίου τους.

Υπουργείο Αθλητισμού: Ερωτήσεις και απαντήσεις για τα νέα μέτρα αντιμετώπισης της οπαδικής βίας

Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης: Ερωτήσεις και απαντήσεις για την είσοδο στα γήπεδα μέσω του Gov.gr Wallet

«Πριν περίπου δύο μήνες μου ανατέθηκε από τον πρωθυπουργό και τους συναρμόδιους υπουργούς να κάνω κάποιες ανακοινώσεις σε μια δύσκολη περίοδο, σε συνέχεια ενός τραγικού περιστατικού που κατέληξε στον θάνατο ενός συμπολίτη μας, ενός νέου αστυνομικού και μας πλήγωσε όλους και δυστυχώς δεν ήταν το πρώτο», ανέφερε αρχικά ο κ. Μαρινάκης και προσέθεσε: «Τα μέτρα αυτά ήταν δυσάρεστα για τους φιλάθλους, για τις ομάδες και είχαν μια φιλοσοφία να δοθούν δύο μήνες και στους αρμόδιους υπουργούς και στους ανθρώπους του επαγγελματικού Αθλητισμού να γίνουν πράγματα, να γίνουν βήματα και σε κάποιες περιπτώσεις να γίνουν άλματα, να επανεξετάσουμε ένα συνολικό πλαίσιο για να έρθουμε δύο μήνες μετά να κάνουμε κάποιες ανακοινώσεις, ενώ μεσολάβησε και μια πολύ σημαντική νομοθέτηση».

Για ένα καινούργιο μεταρρυθμιστικό πλαίσιο για τον Αθλητισμό έκανε λόγο ο κ. Βρούτσης. «Ένα πλαίσιο που εκσυγχρονίζει, αναβαθμίζει, θωρακίζει ως ασπίδα εκσυγχρονισμού τα γήπεδα, κατ’ εξοχήν του ποδοσφαίρου και πολύ σύντομα όλα τα γήπεδα όλων των αθλημάτων. Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε με ευρεία συναίνεση. Στη βάση αυτή η συμμαχία που διαμορφώσαμε με την ευρεία πλειοψηφία μέσα στη Βουλή, είχε προηγηθεί και μια συμμαχία με όλους τους παράγοντες του Αθλητισμού» σημείωσε και συνέχισε:

«Αυτό που τώρα πρέπει να ξέρουμε είναι ότι έχουμε κάποιες ημερομηνίες ορόσημα, που οφείλουν όλοι να τηρήσουν και συγκεκριμένα:

Στις 13 Φεβρουαρίου, ανοίγουμε ξανά τα γήπεδα του ποδοσφαίρου, μέσα σε ένα εντελώς νέο περιβάλλον. Θα έχουμε τη νέα σύνθεση της Διαρκούς Επιτροπής Αντιμετώπισης της Βίας με τις αναβάθμισες αρμοδιότητες, που έχει πλέον τη δέσμια αρμοδιότητα να επιβάλει δρακόντειες κυρώσεις χωρίς δεύτερη σκέψη. Δρακόντειες ποινές με βασική αυτή των κεκλεισμένων- αν παραδείγματος χάριν πέσει εντός γηπέδου κροτίδα ή οποιοδήποτε άλλο αντικείμενο, το γήπεδο δεν θα έχει θεατές στο αμέσως επόμενο εντός έδρας ματς.

Στόχος μας είναι να μην επηρεάσουμε το πρωτάθλημα. Σεβόμαστε το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου και της ΕΠΟ, όπως και κάθε άλλου αθλήματος, όπως σεβόμαστε τους κανονισμούς ΟΥΕΦΑ και ΦΙΦΑ. Όμως είναι δικαίωμά μας η ασφάλεια του πολίτη μέσα στο γήπεδο, γι’ αυτό όταν κρίνουμε ότι υπάρχει ανασφαλές περιβάλλον, τότε θα τηρούνται απαρέγκλιτα όλα όσα προβλέπονται στον νόμο. Η επιβολή ποινών είναι δέσμια αρμοδιότητα, καθώς μόλις έρθει η έκθεση της Αστυνομίας και των παρατηρητών αποφασίζεται άμεσα το κεκλεισμένων των θυρών από την αμέσως επόμενη αγωνιστική.

Εγώ προσωπικά εύχομαι να μην ξανακλείσει κανένα γήπεδο. Εμείς θεωρούμε τον κόσμο πως είναι η ομορφιά του ποδοσφαίρου, και θέλουμε τους θεατές να χαίρονται την ομορφιά του αθλητισμού. Όμως αν ο νόμος δεν τηρηθεί, θα προχωρήσουμε σε ό,τι προβλέπουν οι διατάξεις του διασφαλίζοντας την ασφάλεια και δίνοντας ηχηρό μήνυμα αποφασιστικότητας.

Στις 6 Μαρτίου ξεκινά μια δεύτερη διαδικασία, η εγκατάσταση και λειτουργία των καμερών με συγκεκριμένες προδιαγραφές, που αν δεν τηρηθεί, από τις 7 Μαρτίου δεν θα ανοίξει για τους φιλάθλους.

Τεχνικά κλιμάκια και από τα τρία υπουργεία με επικεφαλής τους γενικούς γραμματείς, επισκέφτηκαν τα 14 γήπεδα. Είδαν την ιδιομορφία του κάθε γηπέδου, συζήτησαν με τους παράγοντες της κάθε ΠΑΕ και κατέληξαν σε κάποιες εκθέσεις. Στη βάση αυτών των εκθέσεων από την Τετάρτη 6 Μαρτίου και μετά, οι κάμερες που θα εγκατασταθούν θα λειτουργούν βάσει του νέου νομοθετικού πλαισίου, το οποίο διασφαλίζει βήμα βήμα την εφαρμογή και την υλοποίησή του θα καθορίσει το αν θα ανοίξουν τα γήπεδα».

Ο κ. Βρούτσης είπε ακόμη πως εντός της ημέρας αναμένεται να εκδοθεί και το ΦΕΚ της ΚΥΑ για την εφαρμογή των καμερών. Μάλιστα, αύριο είναι προγραμματισμένο ραντεβού με τον πρόεδρο της Super League και της Basket League για να τους παραδοθεί το ΦΕΚ προκειμένου να ενημερωθούν όλες οι ΠΑΕ και ΚΑΕ και να εναρμονιστούν με τα όσα προβλέπει ο νόμος.

Και συνέχισε: «Στις 9 Απριλίου έρχεται η τρίτη μεγάλη αλλαγή με την ταυτοπροσωπία. Με αυτή την αλλαγή, θα γνωρίζουμε πλέον όνομα, επίθετο, τηλέφωνο, όποιου εισέρχεται στο γήπεδο. Πρώτη φορά που μια κυβέρνηση δείχνει τέτοια αποφασιστικότητα, έχει ευρεία συναίνεση από Βουλή και από την αθλητική κοινότητα. Συμμετέχουν τρία υπουργεία σε αυτή την προσπάθεια να αναχαιτίσουμε την αθλητική βία που εκκολάπτεται μέσα στα γήπεδο για να φέρουμε καλύτερα αποτελέσματα για τον αθλητισμό στη χώρα μας.

Υπάρχουν και άλλες παρεμβάσεις στον νόμο, όπως μία λέσχη ανά έμβλημα, η ρήτρα παραβατικότητας, όπου θα παρακρατούνται από το ποσοστό από το στοίχημα στις ομάδες που προβαίνουν σε παραβατικές πράξεις και τα χρήματα θα πηγαίνουν στα εθνικά αθλητικά κέντρα.

Με την ελπίδα και την ευχή ότι η σημερινή συνέντευξη θα στείλει ένα ηχηρό μήνυμα σε όλους τους παράγοντες του αθλητισμού οι οποίοι μέχρι στιγμής είναι σύμμαχοι και στηρίζουν αυτή την προσπάθεια να έχει τα καλύτερα αποτελέσματα για τον αθλητισμό της χώρας μας που όλοι στηρίζουμε και θέλουμε να πάει ψηλά».

Στη συνέχεια, ο κ. Παπαστεγίου έκανε την παρουσίαση της νέας εφαρμογής. Αρχικά είπε: «Στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης είμαστε πολύ χαρούμενοι που συμμετέχουμε σε αυτή τη μεγάλη αλλαγή που συντελείται στον χώρο του ελληνικού αθλητισμού και ειδικά του ποδοσφαίρου, πιθανώς του μπάσκετ και των υπολοίπων αθλημάτων. Οφείλουμε όλοι μαζί να παλέψουμε το φαινόμενο της βίας, όπως αυτή εκφράζεται πέριξ ή και μέσα στα γήπεδα. Οφείλουμε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες εκείνες ώστε να μπορούμε να πάμε στα γήπεδα, εμείς και τα παιδιά μας, χωρίς να φοβόμαστε ότι κάτι θα συμβεί».

Και στη συνέχεια ο υπουργός προχώρησε στην ανάλυση γύρω από το ηλεκτρονικό εισιτήριο:

«Μέχρι σήμερα υπήρχε μεν το ηλεκτρονικό εισιτήριο, αλλά πρακτικά κανείς δεν ήλεγχε την ταυτοπροσωπία. Η τεχνολογία και το κλείδωμα του εισιτηρίου στο κινητό τηλέφωνο, μας δίνει τη λύση, μέσω μιας πολύ απλής και φιλικής διαδικασίας. Η αγορά του εισιτηρίου συνεχίζει να γίνεται με τον τρόπο που και σήμερα γινόταν, μέσω δηλαδή εταιρικών ή ομαδικών σελίδων/πλατφορμών εισιτηρίων. Δεν υπάρχει κάποια αλλαγή σε αυτή τη διαδικασία.

Το εισιτήριο που παράγεται, έχει έναν μοναδικό αριθμό κι ένα QR code ή bar Code.

H διαδικασία ταυτοποίησης που ακολουθεί και γίνεται αμέσως μετά, θα είναι μέσω του Gov.gr Wallet, μιας εφαρμογής που ήδη έχει αγκαλιαστεί από εκατομμύρια Έλληνες.

Να θυμίσω ότι η απαραίτητη προϋπόθεση για να έχουμε Gov.gr Wallet, είναι να έχουμε εγγραφεί στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας, το ΕΜΕπ, κάτι που μέχρι σήμερα έχουν κάνει περίπου 4 εκατομμύρια Έλληνες. Η διαδικασία είναι απλή».

Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στα βήματα που κάνει ο ενδιαφερόμενος και τα οποία είναι: «Ανοίγουμε το Gov.gr wallet. Πάμε στην ενότητα των εισιτηρίων. Πατάμε το κουμπί τής προσθήκης να εισάγουμε νέο εισιτήριο. Σκανάρουμε το QR Code του εισιτηρίου που ήδη αγοράσαμε ή περνάμε χειροκίνητα τον αριθμό του εισιτηρίου.

Και το εισιτήριό μας περνάει στο ψηφικό μας πορτοφόλι, στο Gov.gr wallet. Όταν πάμε στο γήπεδο, βλέπουμε το QR Code, το bar Code.

Η είσοδος στα γήπεδα σήμερα στηρίζεται σε bar code και Qr code, συστήματα που υποστηρίζουν τα τουρνικέ των γηπέδων. Σε λίγες βδομάδες και σταδιακά ανάλογα με την ετοιμότητα των γηπέδων, η είσοδος θα γίνεται με διεπαφή μόνο με NFC, που είναι ένας πιο ασφαλής τρόπος για την είσοδό μας στα γήπεδα.

Αντίστοιχη είναι η διαδικασία και για το ανήλικο παιδί κάτω από 15 ετών. Επιλέγουμε ποιος θα το συνοδεύσει στο γήπεδο, μπορεί να είναι κι ένα τρίτο άτομο, με την εισαγωγή του ΑΦΜ λαμβάνει μήνυμα στο κινητό για αίτημα αποδοχής και με τη συναίνεση του ενήλικου, το εισιτήριο εισάγεται στο wallet.

Και υπάρχει και η διαδικασία ταυτοποίησης για μη Έλληνες πολίτες και στηρίζεται στην ανάγνωση και ταυτοποίηση μέσω του διαβατηρίου. Συνδεόμαστε ως μη Έλληνες πολίτες. Και πλέον επιλέγουμε να το κάνουμε μέσω του διαβατηρίου μας. Τα διαβατήρια έχουν στο κάτω μέρος τον ειδικό αριθμό, τον φωτογραφίζουμε και η εφαρμογή διαβάζει το τσιπ του διαβατηρίου και αναγνωρίζει πως είναι έγκυρο διαβατήριο».

Σχετικά με την ασφάλεια, ο κ. Παπαστεργίου είπε: «Η όλη διαδικασία είναι πολύ απλή αλλά και πρωτοποριακή, ειδικά στο σκέλος ταυτοποίησης για τους μη Έλληνες πολίτες μέσω του διαβατηρίου. Είναι 100% ασφαλής; Προφανώς και όχι γιατί κάποιος μπορεί να δώσει το κινητό του σε κάποιον άλλο ή να κλαπεί. Όμως πάνω από τα τουρνικέ θα υπάρχουν κάμερες, άρα σε περίπτωση ελέγχου, αυτό μπορεί να αποκαλυφθεί και θα υπάρξουν κυρώσεις.

Η διαδικασία με το NFC είναι ακόμα πιο ασφαλής, καθώς δεν αντιγράφεται. Αξίζει επίσης να επισημάνουμε ότι δημιουργούμε μια black list, μια μαύρη λίστα των ανθρώπων που δεν θα δικαιούνται να μπουν στα γήπεδα. Αν κάποιος δοκιμάσει να εισάγει εισιτήριο, το σύστημα αυτομάτως θα τον πετάει έξω».

Σε ερώτηση σχετικά με τη μεταρρύθμιση e-kouros, που αναφέρεται συχνά, ο κ. Βρούτσης απάντησε:

«Θα το πω σύντομα με μια επικεφαλίδα, ώστε να κατανοήσετε τι επιχειρούμε τώρα στο Υπουργείο. Είναι η Εργάνη του Αθλητισμού. Η καταξιωμένη Εργάνη, της οποίας τα αποτελέσματά είναι κατοχυρωμένα πλέον σε όλα τα επιστημονικά φόρα και είναι μια αδιαμφισβήτητη εφαρμογή, που καταγράφει όλη την αγορά εργασίας, αποτελεί και θωρακίζει την ηλεκτρονική ασπίδα για τους εργαζόμενους, την αγορά εργασίας και τον υγιή ανταγωνισμό των επιχειρήσεων, κάτι αντίστοιχο λοιπόν ετοιμάζουμε τώρα στον Αθλητισμό.

Στις 21 Φεβρουαρίου θα γίνει η παρουσίαση, ουσιαστικά θα μάθουμε τα στοιχεία του Αθλητισμού, που δεν τα ξέρουμε σήμερα, κανείς δεν τα ξέρει. Θα παρουσιάσουμε τα στοιχεία του Αθλητισμού σε όλη την επικράτεια, δηλαδή για κάθε άθλημα ξεχωριστά, τη δυναμική του ανά νομό και ανά επικράτεια. Θα είναι μία μεγάλη υλοποίηση ενός θέματος, το οποίο θα λειτουργήσει ως ένα εργαλείο αξιοποίησης από όλες τις ομοσπονδίες της χώρας, από όλα τα σωματεία, από τους υπουργούς, τους μελλοντικούς ανθρώπους τού Αθλητισμού, από την κάθε κυβέρνηση, έτσι ώστε να ξέρουμε τη δυναμική τού Αθλητισμού μας σε κάθε επίπεδο, σε κάθε νομό, σε κάθε δήμο, σε όλη την επικράτεια. Ένα εργαλείο, το οποίο θα συμβάλλει τα μέγιστα στη βελτίωση του αθλητισμού».

Σχετικά με τα εισιτήρια διαρκείας, ο κ. Παπαστεργίου είπε: «Το συζητάμε με τη Super League. Τα διαρκείας μπορούν άμεσα να εισαχθούν στο wallet, αρκεί οι ομάδες να μας παρέχουν τη σχετική πληροφορία. Για το αν μεταβιβάζονται τα διαρκείας και αυτό αφορά τις ΠΑΕ. Εμείς, σε τεχνολογικό επίπεδο ως Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, μπορούμε να το υποστηρίξουμε».

Στην ερώτηση, γιατί τα μέτρα να λειτουργήσουν τώρα, όταν υπήρξαν τόσες νομοθετήσεις και παλαιότερα, αλλά δεν λειτούργησαν τελικά, ο κ. Βρούτσης απάντησε: «Νομοθετικές πρωτοβουλίες υπήρχαν, όπως οι κάμερες επί υπουργίας Ορφανού ή η ταυτοποίηση επί υπουργίας Κοντονή, όμως υπήρχαν τότε κενά και παραλείψεις».

Τέλος, σχετικά με τους διεθνείς αγώνες των ομάδων, επισήμανε πως εξαιρούνται, γιατί αυτοί γίνονται υπό την ομπρέλα της ΟΥΕΦΑ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Spread the love