Πανάξια νίκη του Παναθηναϊκού επί της ανύπαρκτης ΑΕΚ

Πραγματοποιώντας την καλύτερη εφετινή του εμφάνιση, ο Παναθηναϊκός νίκησε 2-1 την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ, στο αθηναϊκό ντέρμπι της 11ης αγωνιστικής της Super League. Η ομάδα του Λάζλο Μπόλονι ήταν κατά διαστήματα εντυπωσιακή και κυριάρχησε απόλυτα δίκαια με τα γκολ του Μακέντα (34΄) και του Κουρμπέλη (45+1΄). Μείωσε στο 87΄ ο Ολιβέιρα για την ΑΕΚ, που πλέον έμεινε έξι βαθμούς πίσω από τον πρωτοπόρο Ολυμπιακό.

Πιο καλά διαβασμένος ο Παναθηναϊκός, μπήκε δυνατά στο ματς και μόλις στο 4΄ ο Μαουρίτσιο έχασε απίθανη ευκαιρία, όταν σε κενή εστία, βρήκε τη μπάλα με το σώμα και αυτή έφυγε ψηλά. Η ΑΕΚ ισορρόπησε και είχε απόλυτο έλεγχο για περίπου ένα δεκάλεπτο έως το 25΄, όμως οι «πράσινοι» κατάφεραν να βγουν αλώβητοι, χωρίς καν να απειληθούν με εξαίρεση μια φάση, με τον Αλεξανδρόπουλο να προλαβαίνει τελευταία στιγμή τον Μάνταλο μετά από λάθος του Ζαγαρίτη.

Λένε ότι τα ντέρμπι κρίνονται από τις ατομικές εμπνεύσεις. Τέτοια ήταν και η καταπληκτική ντρίπλα του Χατζηγιοβάνη στον Νεντελτσεάρου και στη συνέχεια η ασίστ στον Μακέντα, ο οποίος «έγραψε» το 0-1 στο 34΄. Τέσσερα λεπτά αργότερα ξανά ο Χατζηγιοβάνης «άδειασε» με υπέροχη προσπάθεια τον Ινσούα και δοκίμασε να τελειώσει μόνος, αλλά ο Τσιντώτας έσωσε την ΑΕΚ.

Στο πιο κομβικό σημείο, στις καθυστερήσεις του ημιχρόνου, οι -τύποις- φιλοξενούμενοι πέτυχαν και δεύτερο γκολ. Αυτή τη φορά η εξαιρετική έμπνευση ανήκε στο νεαρό (γεννηθείς το 2001) Ζαγαρίτη, που πέρασε τον Βασιλαντωνόπουλο και πάσαρε στον Κουρμπέλη, ο οποίος σκόραρε από κοντά.

Όπως και την περασμένη Πέμπτη εναντίον της Μπράγκα, η ΑΕΚ βρέθηκε με δύο γκολ πίσω στο σκορ και είχε ένα βουνό να ανεβεί. Η κακή «χημεία» των σέντερ μπακ, η μέτρια απόδοση των ακραίων μπακ και η «εξαφάνιση» του Πέτρου Μάνταλου -παίκτης «κλειδί» από την αρχή της σεζόν- ήταν τα καίρια θέματα που αντιμετώπιζε ο Καρέρα. Η επιλογή του Λιβάι Γκαρσία δεν ήταν η ενδεδειγμένη, καθώς χρειάζεται «ανοιχτό» γήπεδο που φυσικά δεν το είχε όσο ο Παναθηναϊκός περίμενε στην άμυνά του, έχοντας επαναπαυτεί φυσιολογικά στο 2-0. Ούτε σχηματισμό άλλαξε η ΑΕΚ, παρά μόνο πρόσωπα και μπορεί να υπάρχει βάθος στον πάγκο, όμως αυτό δεν αρκεί για να ανατραπεί ως δια μαγείας ένα τόσο σημαντικό μειονέκτημα. Έτσι στο μέσο του β΄ ημιχρόνου πήρε το ρίσκο να απογυμνώσει το κέντρο και να τα παίξει όλα για όλα, με τον Ολιβέιρα να αντικαθιστά τον Σάκχοφ. Ο Πορτογάλος ήταν αυτός που μείωσε στο 87΄ από σέντρα του Παουλίνιο και έδωσε «άγρια ομορφιά» στο ματς για τα επόμενα 7-8 λεπτά με τις καθυστερήσεις, χωρίς όμως αίσια κατάληξη για την ΑΕΚ.

Oι «πράσινοι» πραγματοποίησαν την καλύτερη εφετινή τους εμφάνιση, κάτι που οφείλουν εν πολλοίς στην ικανότητα των Μαουρίτσιο, Αλεξάνδρόπουλου, Κουρμπέλη να «ματσάρουν» τους πολύ δυνατούς χαφ της ΑΕΚ. Οσο περνούσε ο χρόνος οι παίκτες του «τριφυλλιού» πίστευαν όλο και περισσότερο στη νίκη, είχαν πάθος, δίψα για μια επιτυχία και το έδειξαν. Χάρη στους τρεις βαθμούς έφτασαν τους 15 και ανέβηκαν στην 5η θέση της κατάταξης, έχοντας αφήσει πίσω τους το πολύ κακό ξεκίνημα στη σεζον.

Χωρίς σημαντικό λάθος ο διαιτητής Πέλιτο (Βοσνία), που έκανε κατάχρηση στις κίτρινες όμως. Βοηθοί ήταν οι: Ιμπρισιμπέγκοβιτς (Βοσνία), Μάτσιτς (Βοσνία), 4ος Κουτσιαύτης (Άρτας), VAR: Ρούπερτι (Ολλανδία), Φωτόπουλος (Αθηνών).

Κίτρινες: 19’ Λιβάγια, 40’ Κρίστιτσιτς, 72’ Ινσούα – 44’ Βιγιαφάνιες, 60’ Ζαγορίτης, 67’ Μακέντα, 90’+5 Καρλίτος, 90’+5 Διούδης.

Οι συνθέσεις των ομάδων:
ΑΕΚ (Μάσιμο Καρέρα): Τσιντώτας, Βασιλαντωνόπουλος, Σβάρνας, Νεντελτσεάρου (82΄ Χνιντ), Ινσούα, Σάκχοφ (66΄ Ολιβέιρα), Κρίστισιτς, Μάνταλος, Τάνκοβιτς, Λιβάγια, Ανσαριφάρντ (82΄ Μαχαίρας).
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Λάζλο Μπόλονι): Διούδης, Βέλεθ, Σένκεφελντ, Σάντσες, Ζαγαρίτης, Κουρμπέλης, Μαουρίσιο, Αλεξανδρόπουλος (87΄ Πούγγουρας), Βιγιαφάνιες (70΄ Καρλίτος), Χατζηγιοβάνης (87΄ Χουανκάρ), Μακέντα (72΄ Αγιούμπ)

Spread the love