Η παρέμβαση του Ν. Φίλη για την παιδεία

Ο Ν. Φίλης επισήμανε πως οι προτεραιότητες στην παιδεία είναι:

Αύξηση της χρηματοδότησης για την εκπαίδευση και την έρευνα στο μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Καθιέρωση της 14χρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης, συμπεριλαμβανομένης της προσχολικής αγωγής, την οποία θεσμοθέτησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ είχε καταψηφίσει.

Διορισμός επιπλέον 20.000 μόνιμων εκπαιδευτικών στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση και διπλασιασμός του προσωπικού στα Πανεπιστήμια. Η αδιοριστία στην εκπαίδευση ήταν έργο των μνημονίων του παλαιοκομματικού συστήματος εξουσίας που χρεοκόπησε τη χώρα. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ καθιέρωσε τον κανόνα «ένας φεύγει, ένας έρχεται».

Εμπλουτισμός του ψηφιακού εκπαιδευτικού υλικού με στόχο την ενδυνάμωση της φυσικής διδασκαλίας και όχι την υποκατάστασή της.

Αξιοποίηση πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης για την ανέγερση και τον εκσυγχρονισμό φοιτητικών εστιών και σχολικών κτιρίων. Η επανασύσταση του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων είναι πιο αναγκαία από ποτέ.

Αναβάθμιση του απολυτηρίου Λυκείου και επαναθεσμοθέτηση της ελεύθερης πρόσβασης στα Πανεπιστήμια, με την καθιέρωση λίγων μαθημάτων στην Γ’ Λυκείου.

Αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων πανεπιστημίων και κριτήρια για την πιστοποίηση των ιδιωτικών κολεγίων, ώστε να μπει τέλος στο όργιο εμπορευματοποίησης.

Αντικατάσταση του γραφειοκρατικού, αυταρχικού συστήματος αξιολόγησης των εκπαιδευτικών με ένα σύστημα αποτίμησης του έργου των σχολικών μονάδων.

Καθιέρωση της περιοδικής επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών.

Εφαρμογή μιας μεγάλης εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης στο περιεχόμενο, στους τρόπους διδασκαλίας και στο εποπτικό υλικό όλων των μαθημάτων.

Επαναφορά της καλλιτεχνικής και της πολιτικής παιδείας, καθώς και του μαθήματος της Κοινωνιολογίας στην εκπαίδευση.

Επαναφορά των σύγχρονων προγραμμάτων Ιστορίας, που «πέταξε στα σκουπίδια» η κα Κεραμέως χωρίς να αξιολογήσει.

Αναζωογόνηση του προγράμματος «Νέα Αρχή για τα ΕΠΑΛ» που καρκινοβατεί επί ΝΔ.

Έμφαση στην αντισταθμιστική αγωγή.

Εκ νέου ενίσχυση της Ειδικής Αγωγής, για την οποία πρώτη η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε τους διορισμούς εκπαιδευτικών.

Και ο βουλευτής Α’ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επισήμανε πως το 16ο και κυριότερο σημείο είναι: «Έχουμε πλήρη συνείδηση ότι απαιτείται να αναγνωριστεί το κοινωνικό έργο από την Πολιτεία. Να διαλέγεται μαζί τους κι όχι να τους εκφοβίζει και να τους σέρνει στα Δικαστήρια όπως έκανε η κα Κεραμέως. Ακούμε τη φωνή τους, ακούμε τα αιτήματα της σημερινής διαδήλωσης των εκπαιδευτικών και δεσμευόμαστε για τη μισθολογική αναβάθμισή τους. Για ακόμη μια φορά αποδοκιμάζουμε τη μεροληψία σε βάρος τους από την κυβέρνηση που δεν τους συμπεριλαμβάνει στο επίδομα των 600 € όπως προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ».

Spread the love