Περίπου 2,5 ώρες κράτησε η συνάντηση του πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους των μπλόκων της Νίκαιας.
Κατά την έξοδό του από το Μαξίμου, ο Β. Μπούτας δεν άνοιξε τα χαρτιά του για το κατά πόσο οι αγρότες έμειναν ικανοποιημένοι, λέγοντας ότι η συνέχιση ή μη του αγώνα θα αποφασιστεί στα μπλόκα.
«Είμαστε κοντά 40 μέρες στον αγώνα, αυτός ο αγώνας αφήνει και παρακαταθήκη και για τα αιτήματα μας αλλά και για το ίδιο το κίνημα, γιατί δεν είναι αγώνας μια κι έξω, είναι αγώνας που θα συνεχιστεί μαζί με τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τα άλλα λαϊκά στρώματα και ήδη από αυτόν τον αγώνα μπορούμε να πούμε ότι για πρώτη φορά συζήτησαν αφορολόγητο, που μέχρι τώρα δεν το κουβέντιαζαν» σημείωσε.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι αγρότες αναμένουν να δουν το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή και παραμένουν σε ετοιμότητα.
Χαρακτήρισε ως αποτέλεσμα του αγώνα το ότι το νομοσχέδιο του ασφαλιστικού πήγε πίσω, ενώ ήταν να κατατεθεί πριν από δύο μήνες.
Στο ερώτημα αν θα παραμείνουν στα μπλόκα μέχρι να δουν το νομοσχέδιο, είπε ότι αυτό θα το αποφασίσουν οι επιτροπές αγώνα και της πανελλαδικής και το κάθε μπλόκο.
Ερωτηθείς τι θα εισηγηθεί ο ίδιος είπε ότι «εμείς δεν λειτουργούμε με βάση την προσωπική άποψη που μπορεί να έχει ο καθένας, λειτουργούμε με βάση τη συζήτηση και συλλογικά, γιατί είμαστε το οργανωμένο αγροτικό κίνημα».
Ανέφερε ότι απόψε και αύριο θα γίνουν συζητήσεις μεταξύ των αγροτών.
Σε άλλο ερώτημα, επισήμανε ότι «η αγροτιά δεν είναι ενιαίο στρώμα, υπάρχουν μικροί, μεσαίοι και μεγάλοι, εμείς εκφράζουμε τα αιτήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς, το τι θα προβλέπει το νομοσχέδιο δεν ήταν έτοιμο για να το δούμε».
Είπε ακόμη ότι ζήτησαν να υπάρξει αφορολόγητο 12.000 συν 3.000 για κάθε παιδί, να καταργηθούν τα κριτήρια διαβίωσης των 12.000 που είναι είτε έχεις είτε δεν έχεις εισόδημα, είπε.
«Ξεκαθάρισε» ότι «δεν αγωνιζόμαστε μόνο για τον εαυτό μας» και πως «αν φτάσαμε εδώ, φτάσαμε με τη στήριξη του 80% του λαού στα αιτήματα μας, αλλά και την συμμαχία και τον κοινό αγώνα που δώσαμε με τα άλλα λαϊκά στρώματα».
Ως προς το ασφαλιστικό ζήτησαν να αποσυρθεί και έθεσαν τη δική τους πρόταση που είναι: «να παραμείνουν ως έχει τα χρήματα που πληρώνουμε, στα 60 για τους άντρες στα 55 για τις γυναίκες η σύνταξη, να καταργηθούν τα 67 χρόνια που πήγε πριν από δυο χρόνια, να κατέβει στα 65, να υπάρξει δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους και να σφραγιστούν όλα τα βιβλιάρια που το 50% των αγροτών είναι ανασφάλιστοι και με τον νόμο που ψηφίστηκε πρέπει να βγει ΚΥΑ για να γίνει αυτό.
» Ζητήσαμε εκτός των 5 αιτημάτων να σταματήσει κάθε δίωξη σε αγροτοδικία, και από παλιότερα χρόνια και με την χτεσινή απόφαση της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, να μη γίνουν αυτές οι χιλιάδες διώξεις, κι αυτό μπορεί να γίνει με μια τροπολογία στη Βουλή, όπως έγινε και στο παρελθόν».
Τι ανέφερε το Μαξίμου
Σε ανακοίνωσή του, το Μέγαρο Μαξίμου τόνισε ότι έγινε ειλικρινής και παραγωγική συζήτηση, κατά την οποία ο κ. Τσίπρας εξήγησε στους εκπροσώπους ότι η μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση, εξασφαλίζει ελάφρυνση του αθροίσματος φορολογίας και ασφαλιστικών εισφορών για τους μικρούς και μεσαίους αγρότες, που αποτελούν πάνω από το 90% του συνόλου.
Ο πρωθυπουργός τούς διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση είναι αντίθετη με την ποινικοποίηση των κοινωνικών αντιδράσεων και παραμένει σταθερά προσηλωμένη στην αντίληψη του κοινωνικού διαλόγου.
Τέλος, ζήτησε από τους εκπροσώπους να συνεχιστεί ο ουσιαστικός διάλογος και να είναι διαρκής η επικοινωνία με την κυβέρνηση.
ΠΗΓΗ:bews in.gr