Αυτόνομο ΔΙΚΤΥΟ Εκπαιδευτικών – Όχι στην απονομιμοποίηση του ρόλου των Αιρετών στα Υπηρεσιακά Συμβούλια

Είναι ξεκάθαρη εδώ και καιρό η πρόθεση της Κυβέρνησης να αποδυναμώσει τον ρόλο των Αιρετών στα Υπηρεσιακά Συμβούλια (ΠΥΣΠΕ-ΑΠΥΣΠΕ-ΚΥΣΠΕ) και μάλιστα έχει προχωρήσει ήδη στην υλοποίηση των σχεδίων της. Οι Διευθυντές Εκπαίδευσης που ανέλαβαν τον Αύγουστο, διορίστηκαν στη ουσία από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας από μια επιτροπή που συστάθηκε και δεν υπήρξε συμμετοχή των Αιρετών του Κλάδου σε κανένα στάδιο της διαδικασίας. Επί της ουσίας λοιπόν είχαμε διορισμό Διευθυντών Εκπαίδευσης σε όλη τη χώρα και όχι επιλογή στελεχών. Τώρα και με αφορμή την έκτακτη κατάσταση που όλοι βιώνουμε, εξαιτίας της πανδημίας του covid19, διαπιστώνουμε πως το παραπάνω σχέδιο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.
Καταρχήν με τροπολογία που κατατέθηκε, σε νομοσχέδιο του υπουργείου οικονομικών, προβλέπεται οι εκλογές να πραγματοποιηθούν το πρώτο Σάββατο του Νοεμβρίου με το πρόσχημα να μη χαθούν μαθήματα. Ως εκπαιδευτικοί δε θέλουμε να χάνεται ούτε μια διδακτική ώρα κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους. Όμως από την πλευρά της κυβέρνησης είναι υποκρισία και «επικοινωνιακός τακτικισμός» να ισχυρίζεται κάτι τέτοιο από τη στιγμή που με δική της ευθύνη και επιλογή υπάρχουν ακόμα υποστελεχωμένα σχολεία, σε όλη την επικράτεια, και χιλιάδες ώρες χαμένες από το πρωινό και, ακόμη περισσότερο, από το ολοήμερο πρόγραμμα. Ταυτόχρονα αντιλαμβανόμαστε και κάτι άλλο. Η δημοκρατία, το δημοκρατικό σχολείο και οι συλλογικές διαδικασίες των εκπαιδευτικών για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους, την προάσπιση των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών μας καθώς και του δημόσιου δωρεάν σχολείου αποτελούν δημοκρατική – παιδαγωγική πράξη άρρηκτα δεμένη με το ίδιο τον χαρακτήρα της εκπαίδευσης
Στο νεοφιλελεύθερο πλάνο της κυβέρνησης εμπεριέχεται ως στρατηγικός στόχος η αποδυνάμωση και η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αποσυσπείρωση και υπονόμευση των δημοκρατικών διαδικασιών του μαζικού εκπαιδευτικού κινήματος. Την δημοκρατική κατάκτηση της ανταλλαγής, με ζωντανό και δημοκρατικό τρόπο, απόψεων και τη μαζική συμμετοχή της εκπαιδευτικής κοινότητας θέλει να χτυπήσει η κυβέρνηση στοχεύοντας στην απονομιμοποίηση των αιρετών, τη σταδιακή τους απαξίωση και κατάργηση του ρόλου παρέμβασης και ελέγχου της διοίκησης.
Προς την κατεύθυνση αυτή είναι και η πρόβλεψη για διενέργεια των εκλογών για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια με ηλεκτρονική ψήφο υλοποιώντας το ιδεολογικό τους όραμα: ο καθένας μόνος του και κάτω από «μάσκες» παραπληροφόρησης να πορεύεται ως άτομο και η ατομική «ευθύνη» να αντικαθιστά τον συμμετοχικό πολίτη μακριά από κάθε συλλογική διαδικασία, μακριά τελικά από την έννοια του πολίτη.
Καλούμε την Κυβέρνηση να αποσύρει την παραπάνω τροπολογία στο σύνολό της και ξεκαθαρίζουμε πως η απάντησή μας θα είναι συλλογική.
Το Αυτόνομο ΔΙΚΤΥΟ Εκπαιδευτικών θα αντισταθεί με κάθε τρόπο στα απώτερα σχέδια της κυβέρνησης για ένα αφυδατωμένο συνδικαλιστικό κίνημα. Θα υπερασπίσουμε τον θεσμό των αιρετών ως μια ιστορική κατάκτηση του κλάδου που επιτεύχθηκε πριν 100 χρόνια. Οι Αιρετοί αγωνιζόμαστε να είναι «το μάτι, το αυτί κα η φωνή» των Συναδέλφων στα Υπηρεσιακά Συμβούλια, να διασφαλίζουν τη διαφάνεια, να ελέγχουν και να υπερασπίζονται τα δικαιώματα όλων μας. Ξεκαθαρίζουμε πως δεν αποδεχόμαστε την ηλεκτρονική ψηφοφορία και καλούμε όλες τις δυνάμεις του Κλάδου να αντιδράσουμε μαζικά και συλλογικά για την αποτροπή των νέων αυτών επιδιώξεων της Κυβέρνησης.
Ως Αυτόνομο Δίκτυο Εκπαιδευτικών θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες για να μην εφαρμοστεί στην πράξη η ηλεκτρονική ψηφοφορία. Είναι σαφές πως μόνο με συλλογική και κοινή στάση όλων των δυνάμεων του Κλάδου, ακόμα και με απόσυρση των ψηφοδελτίων, μπορεί να μείνει ο νόμος στα χαρτιά.

Αυτόνομο ΔΙΚΤΥΟ Εκπαιδευτικών
Αγωνιστικών, Προοδευτικών και Ενωτικών Κινήσεων Π.Ε.
ΕΝΟΤΗΤΑ – ΑΓΩΝΑΣ – ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ

Spread the love