H επιστημονική άποψη του συνταγματολόγου και Καθηγητή Δημοσίου Δικαίου και Κοινωνικής Διοίκησης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο

H επιστημονική άποψη του συνταγματολόγου και Καθηγητή Δημοσίου Δικαίου και Κοινωνικής Διοίκησης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Ξενοφώντα Κοντιάδη σχετικά με τα αποτελέσματα που επιφέρει η πρόσφατη απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ- Π.Σ. περί άρσης της εμπιστοσύνης προς το πρόσωπο του Προέδρου του κ. Κασσελάκη έχει απόλυτη βασιμότητα και κακώς ερμηνεύτηκε ότι έχει ως άμεσο αποτέλεσμα την κήρυξη αυτού ως εκπτώτου, ότι καθαιρέθηκε, ότι εκδιώχθηκε και λοιπούς εκδικητικούς χαρακτηρισμούς των πολιτικών αντιπάλων του Προέδρου.

Η ερμηνεία αυτή που δόθηκε από αυτούς που υπέβαλαν και τη σχετική πρόταση περί άμεσης εκπτώσεως του από το αξίωμα και απομάκρυνσής του από τα καθήκοντά του είναι εντελώς αυθαίρετη και προσβλητική για το πρόσωπο αλλά και για την ιδιότητα του Προέδρου και τους συνεργάτες του.

Όπως σημειώνει ο συνταγματολόγος : «Η άρση της εμπιστοσύνης δεν προκύπτει από το καταστατικό ότι συνεπάγεται έκπτωση του προέδρου, αλλά σύγκληση συνεδρίου για να δρομολογηθεί νέα εκλογική διαδικασία».

Συγκεκριμένα στο άρθρο 20 παρ. 4 του Καταστατικού του Κόμματος ορίζεται : «Σε περίπτωση άρσης της εμπιστοσύνης της Κεντρικής Επιτροπής από το 50% +1 των μελών της προς τον πρόεδρο συγκαλείται έκτακτο συνέδριο».

Δηλαδή ως μόνη συνέπεια έχει σχετική απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής είναι η σύγκληση εκτάκτου συνεδρίου και όχι η έκπτωσή του από το αξίωμα.

Μεταφέρω δύο παρατηρήσεις του:

«Πρώτη παρατήρηση, η άρση της εμπιστοσύνης δεν προκύπτει από το καταστατικό ότι συνεπάγεται έκπτωση του προέδρου, αλλά σύγκληση συνεδρίου για να δρομολογηθεί νέα εκλογική διαδικασία. Όμως εκλήφθηκε ως έκπτωση και ο πρόεδρος Κασσελάκης με τους συνεργάτες του αποχώρησαν.

Δεύτερη παρατήρηση, ως προς τη διαδικασία άρσης της εμπιστοσύνης. Στην Κ.Ε. αποφασίστηκε η σχετική διαδικασία να γίνει με μυστική ψηφοφορία. Όμως παρόντα ήταν 210 από τα 295 μέλη της. Ενώ λοιπόν τα παρόντα μέλη ψήφισαν σε κάλπη, τα απόντα ψήφισαν τηλεφωνικά, με ανοιχτή ακρόαση σε τριμελή επιτροπή. Διαβάζουμε στο ρεπορτάζ ότι “επί συνόλου 295 μελών της Κεντρικής Επιτροπής ψήφισαν με φυσική παρουσία στην κάλπη 210 άτομα ενώ 64 μέλη ψήφισαν τηλεφωνικά. Επίσης 21 μέλη δεν απάντησαν στο τηλέφωνο.” Ποια μυστικότητα, ποια θεσμική σοβαρότητα ως προς τη διαδικασία, ποια τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας;».

*Ξενοφώντας  Κοντιάδης: Συνταγματολόγος , Καθηγητής  Δημοσίου Δικαίου και Κοινωνικής Διοίκησης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο

Spread the love