«Παγκόσμιο» βήμα η Εθνική μας

Με τους μεγάλους «αστέρες» της παρόντες, η Εθνική έκανε ένα μεγάλο παιχνίδι απέναντι στην ασημένια του Ευρωμπάσκετ 2017, Σερβία, επικράτησε με 70-63, στην 1η αγωνιστική του 2ου Προκριματικού Γύρου, στο Ηράκλειο και βρίσκεται ένα… βήμα πριν το Παγκόσμιο Κύπελλο της Κίνας.

Με υψηλό ποσοστό στα τρίποντα (10/24, 41,4%), 19 ασίστ, αλληλοκαλύψεις και υψηλή συγκέντρωση, οι παίκτες του Θανάση Σκουρτόπουλου έκαναν το 7/7 στα προκριματικά και με νίκη επί της Γεωργίας την Κυριακή (16/9) «σφραγίζουν» την πρόκριση στην τελική φάση.

«Συγκάτοικος» με την Ελλάδα στο «ρετιρέ» του 12ου ομίλου είναι η Γερμανία, ακολουθεί η Σερβία με ρεκόρ 4-3, ενώ 3 νίκες και 4 ήττες μετρούν οι Γεωργία και Ισραήλ.

Με 15 πόντους ο Νικ Καλάθης ήταν ο πρώτος σκόρερ της «γαλανόλευκης», ενώ το triple-double, με 9 πόντους, 10 ριμπάουντ και 8 ασίστ (!), άγγιξε ο έμπειρος σέντερ, Γιάννης Μπουρούσης. Από τους Σέρβους σε μεγάλη ημέρα ήταν ο «συνήθης ύποπτος». Μπόγκνταν Μπογκτάνοβιτς.

Τους Καλάθη, Παπανικολάου, Παπαπέτρου, Πρίντεζη και Μπουρούση έριξε στο παρκέ ο Σκουρτόπουλος στο εναρκτήριο τζάμπολ. Στα τρία τρίποντα της Σερβίας στην 1η περίοδο, την απάντηση είχε ο Νικ Καλάθης, με δύο προσωπικά τρίποντα.

Το προβάδισμα άλλαζε διαρκώς… χέρια, με τα ριμπάουντ να είναι η Αχίλλειος πτέρνα της Ελλάδας και όταν η 1η περίοδος ολοκληρώθηκε, ο ηλεκτρονικός πίνακας στα «Δύο Αοράκια» έδειχνε 18-16 υπέρ της εθνικής.

Τα τρίποντα από Παπανικολάου και Παπαπέτρου και την εξαιρετική οργάνωση από τον Κώστα Σλούκα έφερε το ματς στα ίσα, 26-26. Ο σέντερ του Ολυμπιακού Νίκολα Μιλουτίνοβ έκανε «θραύση» στα ριμπάουντ για τους Σέρβους έχοντας συμπαραστάτη τον Νεμάνια Μπιέλιτσα, και η Σερβία προσπέρασε με 26-29.

Δύο διαδοχικά τρίποντα από τον Σλούκα και ένα ακόμη από τον Παπαπέτρου έδωσαν ώθηση στη «γαλανόλευκη» για το 35-32, στο α΄ μέρος.

Με τον Θανάση Αντετοκούνμπο να μαρκάρει… στενά τον Μπογκντάνοβιτς ξεκίνησε η 3η περίοδος. Με δικό του ανάποδο κάρφωμα ξεκίνησε ένα σερί 7-0 για το 42-32 της εθνικής που προσπέρασε και με +12 πόντους (48-36). Οι Σέρβοι βρήκαν λύσεις από τον Νέντοβιτς, «ροκάνισαν» τη διαφορά, 49-47, και η τρίτη περίοδος ολοκληρώθηκε με την Ελλάδα στο +4, 51-47. Ένα τρίποντο του Μίτσιτς στις αρχές της 4ης περιόδου διαμόρφωσε, όμως το 57-57. Όμως, οι παίκτες του Σκουρτόπουλου είχαν τον έλεγχο των επιθετικών ριμπάουντ στα τελευταία λεπτά, υπέπεσαν σε 1 λάθος σε ολόκληρο το β΄ μέρος και έθεσε τις βάσεις για τη νίκη. Μπουρούσης, Καλάθης και Πρίντεζης πήραν πρωτοβουλίες στο σκοράρισμα για το τελικό 70-63.

ΕΛΛΑΔΑ (Σκουρτόπουλος): Μπουρούσης 9 (1), Καλάθης 15 (3), Παπανικολάου 8 (1), Σλούκας 11 (3), Αντετοκούνμπο 4, Ντόρσεϊ, Μάντζαρης, Μήτογλου, Παπαγιάννης, Παπαπέτρου 6 (2), Βασιλόπουλος 2.
ΣΕΡΒΙΑ (Τζόρτζεβιτς): Μπιέλιτσα 9 (1), Μπογκντάνοβιτς 19 (3), Γιόβιτς 11 (1), Μιλουτίνοβ 7, Νέντοβιτς 7 (1), Κάλινιτς 1, Λούτσιτς, Μίτσιτς 3 (1), Μιλοσάβλιεβιτς, Ραντούλιτσα 2, Σιμόνοβιτς 2

Spread the love