Νίκη, χωρίς αντίκρισμα για την Ελλάδα

Η εποχή του Άγγελου Αναστασιάδη στην τεχνική ηγεσία της Εθνικής ξεκίνησε με νίκη επί της Φινλανδίας, στο ΟΑΚΑ. Η ελληνική ομάδα επιβλήθηκε 1-0 με το αυτογκόλ του Γκράνλουντ στο 25΄, στο πλαίσιο της 5ης αγωνιστικής του Nations League, έχασε όμως οριστικά την πρώτη θέση του 2ου ομίλου στη League C, αφού δεν κάλυψε τη διαφορά της ήττας (0-2) στο Τάμπερε.

Παρά την απώλεια του στόχου, όμως, υπήρξαν και κάποια κέρδη από το αποψινό παιχνίδι. Η ελληνική ομάδα έδειξε διάθεση, φρεσκάδα και υποχρέωσε τους Φινλανδούς στην πρώτη ήττα στη διοργάνωση. Ο νέος ομοσπονδιακός προπονητής επέλεξε σχηματισμό 4-2-3-1, με τον Οδυσσέα Βλαχοδήμο να κάνει ντεμπούτο στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα. Από εκεί και ύστερα, όμως, ουσιαστικά δεν άλλαξε κάτι, αφού όπως επί Σκίμπε έτσι κι απόψε οι Πέλκας, Μάνταλος έπαιξαν εξτρέμ (χωρίς να είναι), αλλά την κατάσταση στα άκρα της επίθεσης βοηθούσαν αρκετά οι προωθήσεις των Τοροσίδη και Κούτρη.

Το παιχνίδι ξεκίνησε με ευκαιρία για την Ελλάδα, καθώς με τη συμπλήρωση του πρώτου λεπτού οι διεθνείς ξεδίπλωσαν μια ωραία επίθεση, με τον Μάνταλο να σεντράρει από δεξιά, ο Πέλκας να αφήνει την μπάλα και ο Μήτρογλου να σουτάρει, εντός περιοχής, ψηλά. Η απάντηση των φιλοξενούμενων ήρθε στο 9΄, όταν ο Πούκι έφυγε μόνος μπροστά και λίγο πριν βγει τετ α τετ άνοιξε το κοντρόλ και ο Βλαχοδήμος μάζεψε, πέφτοντας στα πόδια του.

Στο 25ο λεπτό η διάθεση της ελληνικής ομάδας ανταμείφθηκε: ο Τοροσίδης έκανε την ατομική προσπάθεια και τη σέντρα από δεξιά, ο Πέλκας με όλη την εστία μπροστά του έστειλε την μπάλα με κεφαλιά στα… πόδια του Χραντέτσκι, αλλά στην επαναφορά τη βρήκε ο Γκράνλουντ και την έστειλε στα δίχτυα για το 1-0, στο πρώτο τέρμα που δέχθηκε η Φινλανδία στο Nations League!

Στο 28΄ όμως ο Μανωλάς αποχώρησε, τραυματισμένος από το 22ο λεπτό, όταν σε προσπάθεια για κεφαλιά, στην περιοχή της Φινλανδίας, πάτησε πόδι αντίπαλου κατά την «προσγείωση». Στο 30΄ οι Σκανδιναβοί έχασαν μεγάλη ευκαιρία, με τον Τουόμινεν να πλασάρει άουτ από το ύψος του πέναλτι.

Η «γαλανόλευκη» ήταν πολύ απειλητική στις στημένες μπάλες και το απέδειξε άλλες δυο φορές ως τη λήξη του ημιχρόνου: στο 36΄ ο Τοροσίδης έπιασε κεφαλιά ανενόχλητος αλλά αστόχησε (σε φάουλ του Φορτούνη). Στο 40΄ και σε εκτέλεση κόρνερ, ο Παπασταθόπουλος, με νέα κεφαλιά, έστειλε την μπάλα στο αριστερό δοκάρι και άουτ.

Η ομάδα του Κάνερβα είχε μια καλή στιγμή στο 51΄, όταν ο Τουόμινεν με ωραία κίνηση «άδειασε» την ελληνική άμυνα και σούταρε μόλις άστοχα. Από εκείνο το σημείο και ύστερα ευκαιρίες δεν υπήρξαν, παρότι η ελληνική ομάδα κυριαρχούσε και πίεζε με αρκετό τρέξιμο και ανάλογη διάθεση. Οι διεθνείς είχαν κάποια σουτ με καλές προϋποθέσεις, που όμως είτε αστόχησαν είτε δέχθηκαν το μπλοκ των Φιλανδών αμυντικών. Οι φιλοξενούμενοι αμύνθηκαν μαζικά ως τη λήξη και άλλοτε εύκολα άλλοτε δύσκολα, κατάφεραν να πετύχουν το στόχο τους.
ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Λούκα Μπάντι (Ιταλία)
ΚΙΤΡΙΝΗ: Γκράνλουντ
Οι συνθέσεις των ομάδων
ΕΛΛΑΔΑ (Άγγελος Αναστασιάδης): Βλαχοδήμος, Τοροσίδης, Μανωλάς (28΄ Σιόβας), Παπασταθόπουλος, Κούτρης, Ζέκα, Κουρμπέλης, Φορτούνης, Πέλκας (84΄ Μπακασέτας), Μάνταλος, Μήτρογλου (69΄ Κουλούρης).
ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ (Μάρκου Κάνερβα): Χραντέτσκι, Γκράνλουντ, Τόιβιο, Αραγιούρι, Ούρονεν, Καμαρά, Κάουκο, Λουντ, Σόιρι (74΄ Γένσεν), Τουόομινεν (83΄ Πίρινεν), Πούκι (90΄+1).

Spread the love